Op woensdag 18 december 2019 fietste Guido Roex voor De Warmste Week op de tandem van Kleine-Brogel naar Kortrijk. De helft van het bedrag dat zou worden ingezameld was bestemd voor het G-wielrennen binnen GSVT, de andere helft was voor ons, de nieuwe GSVT-torbalkern.
In Kleine-Brogel kent iedereen Guido Roex. De gepensioneerde kinesist werd geboren met een ernstige afwijking aan zijn zicht. Guido ziet slechts 20 procent uit één oog. Zijn slechtziendheid hield hem echter nooit tegen om grote dromen te koesteren en die ook nog eens waar te maken. Zowat heel zijn leven is Guido erg actief geweest in het sportwereldje van mensen met een beperking. Hij is sinds 1982 lid van GSVT en heeft eerst jarenlang torbal gespeeld, tot een blessure hem daarvan weerhield. In 1994 bezocht hij in Peer het WK tandemfietsen voor blinden en slechtzienden. Hij was onmiddellijk weg van deze sport en begon er zelf mee. Door veel te trainen, kon hij deelnemen aan de Ronde van België en behaalde hij zelfs een nationale titel.
Wedstrijden rijdt hij niet meer. Maar het tandemrijden zit hem in het bloed. En toen vanuit GSVT het idee kwam om deel te nemen aan De Warmste Week moest hij niet lang nadenken. Er werd een erkenning als goed doel aangevraagd. Vervolgens ging Guido als GSVT-voorzitter de uitdaging aan om, samen met zijn vaste fietspartner Marcel Nouwen uit Oudsbergen, de zware fietstocht van Kleine-Brogel naar de uitvalsbasis van De Warmste Week in Kortrijk te ondernemen.
De bedoeling was om een fors bedrag in te zamelen. De entourage rond Guido was dan ook niet bij de pakken blijven zitten. Er werden verschillende initiatieven georganiseerd.
Aan de Breugelhoeve in Grote-Brogel werden op zondag 24 november 2019 hotdogs verkocht
ter gelegenheid van het BK veldrijden in Peer.
Op verschillende plaatsen en bij diverse gelegenheden werden truffels verkocht. Zo ook op zondag 15 december op de kerstmarkt in Peer. De landelijke Gilde verkocht op die kerstmarkt jenever en glühwein.
In Kleine-Brogel waren er afwisselend activiteiten in Fietscafé Run Inn, het Wirix-Café en OCKB.
‘Het Warmste Ontbijt’ op zondag 15 december n OCKB (OC De Groes).
Voor een klein bedrag konden mensen deelnemen aan een pronostiek en inschatten hoelang de fietstocht zou duren. De veteranen van KFC Eksel hadden in eerste instantie geld ingezameld voor Kom Op Tegen Kanker, maar stonden dat bedrag integraal af aan De Warmste Tandemtocht.
De fietstocht zelf werd goed voorbereid. Het ging immers over een traject van zo’n 200 km. In de voorafgaande weken werd vaak en hard getraind en er werden enkele lange ritten gemaakt. Zo stond er bijvoorbeeld een rit op het programma van Mechelen naar Kortrijk. Guido en Marcel hadden bovendien het terrein goed verkend. Ze wisten iedere heuvel en kassei liggen. Weliswaar lieten ze de Vlaamse Ardennen links liggen. Toch zat er nog een stevige kasseistrook in de finale.
De grote dag
En dan was het eindelijk woensdag 18 december 2019, 6 uur in de morgen. Velen draaiden zich nog eens om in hun bed. Maar in Fietscafé Run Inn in Kleine-Brogel werd het behoorlijk druk.
Er was een ochtendcafé. Buiten stonden vuurhaarden en er werd spek en eieren gebakken.
Veel mensen hadden, net als de Peerse burgemeester Steven Matheï, de moeite gedaan
om vroeg op te staan om Guido en zijn ploeg een gedroomd vertrek te bezorgen.
Om 7 uur werd het ‘peloton’ feestelijk uitgewuifd.
Begeleid door livemuziek van het "Limburgs Trompetkwartet" en aanmoedigend applaus
verdwenen ze in de ochtendlijke duisternis.
Het eerste deel van de tocht verliep vlot. Ze hadden het weer aan hun kant. Gelukkig hadden ze op dat vlak de juiste dag uitgekozen. Dat maakte dat ze 28 km per uur als gemiddelde konden halen.
Het eerste deel van de route: Kleine Brogel, Kerkhoven, Balen, Meerhout, Eindhout,
Oosterlo, Zammel, Westerlo, Heist op den Berg, Putte, Mechelen.
Kort voor de middag bereikten ze Mechelen. Hier was een langere rustpauze voorzien om de inwendige mens te sterken.
Er werd halt gehouden bij Café De Planeet op de Zandpoortvest, één van de bekendste studentencafés, uitgebaat door Mieke en haar man Thanasis.
Na zowat een uur verdiende rust werd deel twee van De Warmste Tandemtocht aangevat. Tot kort voor het einde verliep de rit ook nu voorspoedig.
Het tweede deel van de route: Mechelen, Kappelle-op-den-Bos, Londerzeel, Steenhuffel,
Opwijk, Aalst, Egem, Zottegem, Zwalm, Avelgem, Waregem, Harelbeke, Kortrijk.
Voor ze aan de laatste 50 km naar Kortrijk zouden beginnen werd nog een korte rustpauze ingelast om snel nog een broodje te eten en iets te drinken.
In Bistro Duc d’Orléans in Munkzwalm van uitbaters Carole en Patrick.
Met goede moed begonnen ze daarna het laatste ritje naar Kortrijk. Maar de laatste loodjes wegen het zwaarst, zegt men. En inderdaad, kort voor het einde sloeg het noodlot toe. In Deerlijk, op zo'n 5 kilometer van Kortrijk, kregen ze af te rekenen met vier lekke banden na elkaar, het gevolg van een ijzerdraadje dat ook de buitenband had beschadigd. Gelukkig wilde een vriendelijke fietsenmaker hen uit de nood helpen. Rond 16 uur bereikten ze de uitvalsbasis van De Warmste Week in Kortrijk. Zonder die pech waren ze er een uur eerder geweest.
Moe maar voldaan na ongeveer 7 uren en 45 minuten fietsen.
Trots op hun prestatie en gesteund door de supporters mocht Guido op het podium de actie toelichten,
een emotioneel moment
Ook een delegatie van Monsheide, waaronder speelster Kim Segers en medewerkster Fiona Dreezen, had de moeite gedaan om naar Kortrijk te komen.
Speelster Kim drukte op de knop om de verzoekplaat te starten: Dancing In The Dark van Bruce Springsteen.
Dat dansen lieten Guido en zijn maat over aan anderen. Het zal bovendien duidelijk zijn dat de terugtocht naar Kleine-Brogel ook niet meer op de tandem gebeurde, maar comfortabel met de auto. Om de dag af te sluiten werd er bij pot en pint nog een paar uurtjes nagekaart in het Wirix-Café.
Een fors bedrag
Dit zeer geslaagde evenement had uiteindelijk 8.662,24 euro opgebracht. De helft van deze opbrengst was voor het G-wielrennen binnen GSVT, de andere helft voor de nieuwe GSVT-torbalkern, die een showdowntafel zou aankopen. Dit zou het ook voor blinden en slechtzienden in Limburg mogelijk maken om dit ‘tafeltennis voor blinden’ te spelen. Lees meer.
Zowel in Het Belang van Limburg als Het Laatste Nieuws verschenen artikels rond dit evenement. Het artikel van HBvL vind je hier. De bijdrage van HLM vind je hier.
Oprechte dank aan alle sponsors, ook Kwaliteitsslagerij Grieten (Erwin en Saskia) uit Neerpelt, voor het spek en de eieren. Hartelijk dank ook aan iedereen die een actie deed voor De Warmste Tandemtocht, aan de mensen die meefietsten, aan de mensen die de fietsers onderweg voorzagen van spijs en drank en aan de mensen die naar de Run Inn of naar Kortrijk kwamen om te supporteren. Dank aan alle vrijwilligers, sympathisanten en iedereen die dit evenement een warm hart toedroeg.
Jan Niesen