In het hemelvaartweekend, op vrijdag 10 en zaterdag 11 mei 2024, organiseerden GSVT, ViGe Mol en Sport & Handicap vzw in het Provinciaal Cultuurcentrum Dommelhof te Pelt een internationaal showdowntoernooi met spelers en speelsters uit Nederland, Duitsland, Slovakije, Frankrijk en België.
Aanvankelijk gingen we uit van een toernooi met 42 speelsters en spelers uit zes verschillende landen en wilden we aparte competities voor vrouwen en mannen. Uiteindelijk werden het er 36 uit vijf landen: 13 vrouwen en 23 mannen. Zij werden ingedeeld in poules. Bij de vrouwen was er één poule van 7 en één poule van 6 spelers. Bij de mannen waren er drie poules van 6 en één poule van 5 spelers.
Er werd doorlopend gespeeld op vijf Tsjechische tafels met Deense balletjes. Elke wedstrijd werd betwist als “Best of Three”, maar met een beperking tot 25 minuten. Bij een gelijke score na 25 minuten, werd er nog gespeeld voor een laatste winnend punt.
Een beeld van de finale bij de mannen.
Alle wedstrijden op tafel 1 waren live te volgen op twee schermen in de cafetaria. De resultaten werden voortdurend up-to-date gehouden via de app Tournify, die je gratis op je mobiele telefoon kunt installeren. Ze waren ook te zien op het linker scherm in de cafetaria, terwijl op het rechter scherm het promotiefilmpje draaide, met vermelding van alle sponsors, sympathisanten en instanties die het evenement steunden.
De volledige uitslag is terug te vinden via: https://www.tournify.nl/live/be-pelt.
De prijsuitreiking
Er was veel volk op de receptie in de cafetaria, vlak na de finalewedstrijden. Johan Vanhoof, voorzitter van ViGe Mol, deed de openingstoespraak en leidde de plechtigheid, voor de vertaling bijgestaan door Nicky Koppen.
De eindstand werd bekendgemaakt door Joep Commandeur, hoofdscheidsrechter en wedstrijdcoördinator.
De bekers bij de vrouwen werden uitgereikt door:
- 3de plaats: Denis Jaeken, voorzitter Sport & Handicap
- 2de plaats: Dirk Colaers, schepen van sport Peer
- 1ste plaats: Dennis Franssen, burgemeester Pelt
De bekers bij de mannen werden uitgereikt door:
- 3de plaats: Rick Grevendonck, directeur Monsheide
- 2de plaats: Leen Gielen, schepen van sport Pelt
- 1ste plaats: Wim Caeyers, burgemeester Mol
De eindstand bij de vrouwen
- Mai-Li De Raeymaeker (België)
- Ingrid Welling (Nederland)
- Emily Leeman (België)
- Helma van der Boom (Nederland)
- Kristina Cesnakova (Slvakije)
- Andrea Rippich (Duitsland)
- Dorothée Pinotie (Frankrijk)
- Maria Rajtarova (Slovakije)
- Ghada Belghouar (Frankrijk)
- Nathalie Bosman (Nederland)
- Anny Vanoppen (België)
- Jana Humble (Duitsland)
- Jessica van Bebber (Duitsland)
De eindstand bij de mannen
- Christoff Eilers (België)
- Dusan Milo (Slovakije)
- Jeroen Tulp (Nederland)
- Jérémy Rivière (Frankrijk)
- Nathan Van Driessche (België)
- Stefan Marcin (Slovakije)
- Madjid Guitoune (Frankrijk)
- Robert Glojnaric (Duitsland)
- Ahmad Martosoewondo (Nederland)
- Michal Sihelsky (Slovakije)
- Yamen Belghouar (Frankrijk)
- Antonio Michienzi (Duitsland)
- Samuel de Jabrun (Frankrijk)
- Miroslav Marcinko (Slovakije)
- Laurent Legroux (Frankrijk)
- Nicky Koppen (BEL)
- Jirge Vercauteren (België)
- Kevin Lievens (België)
- Rick Sermeus (België)
- Eddy Pelkmans (België)
- Jean-Philippe Lafaille (Frankrijk)
- Bert Van Landeghem (België)
- Wim van Uffel (België)
Als aandenken aan ons showdowntoernooi ontvingen alle 36 deelnemers een medaille, geschonken door de Provincie Limburg.
Onze hoofdscheidsrechter, Joep Commandeur, en zijn team van scheidsrechters uit Nederland, Frankrijk, Slovakije en België ontvingen eveneens een aandenken, namelijk een bronzen trofee, gemaakt door kunstenaar Boud Ceyssens.
Ook het organisatiecomité ontkwam er niet aan. Voor de vlag van Sport Vlaanderen werden zij voor de eeuwigheid op beeld vastgelegd. Van links naar rechts: Ronny Wasiak, Denis Jaeken, Joep Commandeur, Johan Vanhoof, Anny Vanoppen, Jan Niesen en Guido Roex.
De bezielers van GSVT Monsheide, Guido Roex, kernverantwoordelijke, en Jan Niesen, werden door een speler van Monsheide en zijn moeder in de bloemetjes gezet. Het was een complete verrassing. Ze waren er zichtbaar door aangedaan.
De slottoespraak werd gehouden door Denis Jaeken, voorzitter van Sport & Handicap, die het toernooi officieel als beëindigd verklaarde. Hij besloot met iedereen in het Nederlands, Frans, Engels en Duits een fijne avond en behouden thuiskomst te wensen. Hij deed ook een poging in het Slovaaks. Of ze hem verstonden is onbekend.
Wat voorafging
Nostalgie bracht er ons toe om plannen te maken voor dit eerste internationaal showdowntoernooi. Immers, in onze jonge jaren bij de oude GSVT-torbalkern waren wij intens betrokken bij de organisatie van het eerste internationaal torbaltoernooi van de club. Nog steeds hebben we daar goede herinneringen aan.
Uit ons archief van 1983.
ViGe Mol en de vzw Sport & Handicap waren snel gewonnen voor het idee en wilden graag samenwerken. Het toernooi zou in het hemelvaartweekend van 2024 plaatsvinden op het Provinciaal Domein Dommelhof in Pelt. Reeds in april 2023 gingen we daar op prospectie. We zouden de wedstrijden in het theatergebouw van het complex laten doorgaan, met het grote voordeel dat, zowel het verblijf en de maaltijden, als het sportieve gedeelte dan op dezelfde locatie zouden kunnen gebeuren. Dit bleek achteraf een uitstekende keuze. Er werd een werkgroep samengesteld met vertegenwoordigers van de drie verenigingen en Dommelhof. Op zaterdag 10 juni 2023 kwamen we voor het eerst samen. Er zouden nog zes samenkomsten volgen.
Vanaf het begin opteerden we voor een vriendschappelijk toernooi, om het onszelf makkelijker te maken (minder regels). En we wilden aparte competities voor vrouwen en mannen, omdat we dit eerlijker vonden. We streefden er ook naar om enkel Tsjechische speeltafels te gebruiken, zes in totaal, en zouden deze in aparte lokalen plaatsen om geluidshinder te vermijden. We gingen uit van een toernooi met 42 spelers (14 vrouwen en 28 mannen) en wilden deelnemers uit zes verschillende landen. Idealiter moesten we dan 9 scheidsrechters zien te vinden. Het inschrijfgeld hielden we bewust laag (100 euro) om deelname aan dit eerste toernooi aantrekkelijk te maken.
Nu moesten we aan mailadressen van buitenlandse clubs zien te komen. Voor Nederland was dat geen probleem. Voor andere landen bleek het moeilijker. Maar we slaagden erin en op vrijdag 29 september 2023 gingen de eerste uitnodigingen in vier talen de deur uit. Veel te vroeg zou blijken. Er kwam ook maandenlang zo goed als geen reactie. Tegen het einde van het jaar begonnen we te denken dat we het hele project zouden moeten afblazen. Maar we zochten nieuwe adressen, stuurden nieuwe uitnodigen en ongeveer vanaf Nieuwjaar begonnen er reacties te komen. Uiteindelijk kregen we aanmeldingen uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Slovakije en uiteraard uit ons eigen België. Half maart hadden we tot onze grote voldoening het vooropgestelde aantal van 42 spelers uit zes landen bereikt. Althans, dat dachten we. Want een paar weken later begonnen de afzeggingen. De Britten trokken zich volledig terug en hier en daar viel nog iemand weg door ziekte of om andere redenen. Het uiteindelijke aantal kwam daardoor op 36 deelnemers uit vijf landen: 13 vrouwen en 23 mannen. En dat kwam nog goed uit. We hadden immers maar 7 scheidsrechters kunnen vinden en er hoefden nu maar 5 Tsjechische tafels te worden opgehaald en teruggebracht. Elk nadeel heeft zijn voordeel.
Ondertussen waren we druk in de weer met allerlei zaken. Zo werden subsidies aangevraagd bij Sport Vlaanderen, de gemeenten Pelt en Mol en de stad Peer. Er werd naarstig gezocht naar sponsors. We maakten een affiche, een programmafolder en een promotiefilmpje, telkens met vermelding van alle sponsors en meewerkende instanties. Er kwam ook een bekendmakingscampagne bij oogartsen en opticiens. En er vertrokken uitnodigingen naar plaatselijke politici, prominenten uit de G-sportwereld, medewerkende instanties en sponsors, voor de receptie met prijsuitreiking die na de finalewedstrijden op zaterdag zou gehouden worden. Ook de pers en regionale media kregen hiervoor een uitnodiging. Helaas zou daar niemand echt op ingaan, hoewel, naar aanleiding van het toernooi publiceerde Het Belang van Limburg een mooi artikel over GSVT Monsheide. Je vindt het hier.
Aangezien de deelnemers als gevolg van hun visuele beperking niet kunnen autorijden, zou de overgrote meerderheid met het openbaar vervoer komen. Wij wilden het hen makkelijker maken door vanuit Hasselt en Eindhoven vervoersdiensten op te zetten. Het is immers vrij omslachtig om Dommelhof Pelt met het openbaar vervoer te bereiken.
Uiteraard moest onze activiteit ook officieel worden aangemeld bij Dommelhof. Het inschrijvingsformulier werd bestudeerd, naar best vermogen ingevuld en keurig op tijd bezorgd. Ook het formulier voor de kamerverdeling vergde het nodige studiewerk, waarna de kamers met kennis van zaken werden verdeeld, zoveel mogelijk rekening houdend met de wensen van iedereen.
Pas begin mei, veel later dan de bedoeling was, konden we onze deelnemers uitvoerig informeren over het verloop van het evenement. Het heeft inderdaad behoorlijk wat moeite gekost, veel meer dan we op voorhand dachten, om sommige dingen rond te krijgen, zoals wij ze voor ogen hadden. voor de vervoersdiensten is het pas een week op voorhand gelukt om een voor ons betaalbare oplossing te regelen. Om het wedstrijdgedeelte in goede banen te leiden hadden we de nodige deskundigheid in huis. Maar op het laatste moment veranderde het deelnemersveld voortdurend, waardoor het wedstrijdschema pas enkele dagen voor de start kon worden vrijgegeven.
Het Showdownweekend
Na maanden van intensieve voorbereiding brak dan de grote dag aan: donderdag 9 juni 2024, het begin van het lange hemelvaartweekend. Ons programma voor dit weekend zag er als volgt uit:
Donderdag:
- Aankomst van de deelnemers: toewijzing van de kamers.
- Vanaf 17.00 uur was de recreatiezaal in het verblijfsgebouw geopend. Je kon er rustig iets drinken.
- Van 19.30 uur tot 21.30 uur: Nathalie’s Frietpaleis: naar hartenlust Belgische frietjes, snacks en broodjes (aan en in de recreatiezaal).
- Vanaf 20.30: materiaalcheck. Elke speler moest zijn materiaal laten keuren.
- 21.30 uur: briefing scheidsrechters.
- 23.45 uur: laatste rondje in de recreatiezaal (sluiting middernacht).
Vrijdag:
- 7.30 uur: ontbijt in het restaurant tegenover de recreatiezaal.
- 8.45 uur: kort openingsmoment van het toernooi.
- 9.00 uur: aanvang eerste wedstrijddag. Start voorronde.
- 11.00 uur: opening cafetaria in het gebouw waar de wedstrijden plaatshebben.
- 12.00 uur (tot 13 uur): verdeling lunchpakketten in de cafetaria.
- 18.00 uur: einde eerste wedstrijddag, sluiting cafetaria en opening recreatiezaal in het verblijfsgebouw.
- 19.30 uur: avondeten in het restaurant tegenover de recreatiezaal.
- 20.00 uur: gezellig samenzijn in de recreatiezaal.
- 23.45 uur: laatste rondje in de recreatiezaal (sluiting middernacht).
Zaterdag:
- 7.30 uur: ontbijt in het restaurant.
- 9.00 uur: aanvang tweede wedstrijddag. Resterende wedstrijden voorronde (tot ca. 11.30 uur).
- 11.00 uur: opening cafetaria in het gebouw waar de wedstrijden plaatshebben.
- 12.00 uur (tot 13 uur): verdeling lunchpakketten in de cafetaria.
- 12.00 uur: aanvang wedstrijden plaatsingsronde (tot 15.00 uur).
- 15.30 uur: wedstrijden derde en vierde plaats vrouwen en mannen.
- 16.00 uur: finale vrouwencompetitie.
- 17.00 uur: finale mannencompetitie.
- 17.00 uur (tot 19.00 uur): receptie in de cafetaria met na de mannenfinale de prijsuitreiking en slottoespraak.
- 19.30 uur: avondeten in het restaurant in het verblijfsgebouw.
- 20.00 uur: Gezellig samenzijn met live-muziek in de recreatiezaal.
Zondag:
- 07.30 uur: ontbijt in het restaurant.
- 08.30 uur: vertrek van de deelnemers.
Tot besluit
Achteraf kunnen we stellen dat we ons doel bereikt hebben. Het was de eerste keer. In het begin was het moeilijk. We wisten weinig. We kenden niet alle wegen. De aanmeldingen liepen stroef... Maar al doende leert men. En dit vriendschappelijk internationaal showdowntoernooi kan met recht en rede een schot in de roos genoemd worden. Dat blijkt uit de felicitaties die we mochten optekenen op het evenement zelf, uit de mond van verschillende deelnemers en aanwezigen op de druk bezochte receptie.
Maar ook de onderstaande reacties die ons achteraf bereikten maken dit duidelijk.
- Uit Duitsland: Wij denken nog vaak en graag terug aan het geweldige toernooi in Pelt! Het was echt heel, heel leuk bij jullie in België! TS Marburg.
- Uit Slovakije: Hartelijk dank aan de organisatoren voor de uitnodiging voor het toernooi in België, voor de goede zorgen en de gastvrijheid. Heel erg bedankt. We voelden ons geweldig en we geloven dat we het over een jaar zullen herhalen. BSC Slovakia.
- Uit Frankrijk: Namens de showdown-sectie sturen wij jullie onze oprechte dank voor de organisatie van het Pelt-toernooi, van 9 tot 12 mei. De organisatie was perfect, de ontvangst zeer aangenaam, de accommodatiekwaliteit uitstekend en de scheidsrechters zeer serieus. Wij danken jullie ook voor alle hulp die aan iedereen is verleend en voor jullie beschikbaarheid tijdens het toernooi. Wij nemen graag deel aan andere, soortgelijke evenementen die jullie nog organiseren en wensen jullie daarbij veel succes. AS Bondy.
Deze woorden van dank zijn voor alle leden van de werkgroep, voor het inrichten van dit evenement. Dank ook aan alle sponsors, instanties en sympathisanten, voor de financiële ondersteuning. Oprechte dank eveneens aan de aanwezige scheidsrechters, voor hun inzet om de wedstrijden naar best vermogen te leiden. En last but not least van harte dank aan onze vrijwilligers, voor de onmisbare bijdrage die zij leverden om dit sportief evenement tot een goed einde te brengen.
Jan Niesen